2toDrive

 

Vanaf 16,5 jaar starten met rijles

Met 2toDrive mag je al rijles nemen zodra je 16 jaar en zes maanden oud bent. Zodra je 17 bent mag je proberen het praktijkexamen te halen voor rijbewijs B. Met het behalen van je rijbewijs, mag je tot je 18e autorijden onder begeleiding van een coach. Na je 18e verjaardag mag je dan direkt zelfstandig rijden, je hebt dan vast al veel rijervaring opgedaan.

Vanaf 16,5 jaar kun je bij V.O.N. rijles nemen, je kunt daarbij kiezen uit losse lessen en de lesprogramma’s Rijopleiding In Stappen en Lesplan. (tussentijdse toets kan vanaf  16,5 jaar)

Het 2toDrive programma is gestart op 1 november 2011. Op 12 november 2012 reden er al zo’n 11.500 2toDrivers in Nederland rond.

Begeleiderspas

Je hebt een begeleiderspas nodig om na je rij-examen je rijbewijs bij de gemeente aan te vragen. Ook moet je altijd de begeleiderspas bij je hebben als je samen met een van je coaches in de auto rijdt.  Op deze begeleiderspas staat jouw naam maar ook de namen van je coaches staan er op. De begeleiderspas mag je aanvragen zodra je 16,5 jaar bent. Overweeg je het 2toDrive programma, vraag dan direkt de begeleiderspas aan.Het verkrijgen van deze pas is eenvoudig:

 1. Kies minimaal één en hooguit vijf mensen die jij als coach wil hebben (en die ook accoord gaan om jouw coach te zijn). Er zijn wel wat voorwaarden verbonden aan het coach kunnen worden.
 2. De coaches melden zich bij de RDW (opent in nieuw venster). De RDW controleert alle gegevens en bekijkt of de coach aan alle eisen voldoet. De coach krijgt via email bericht of de aanvraag al dan niet is goedgekeurd.
 3. Zodra al je coaches zich succesvol hebben aangemeld, kun je de begeleiderspas aanvragen bij de RDW (opent in nieuw venster). Deze kost € 35. De afhandeling van de aanvraag kan 10 dagen in beslag nemen

Veel gestelde vragen

Wat betekent 2toDrive voor de rijvaardigheid?

Uit onderzoek in Duitsland en Zweden is gebleken dat jongeren, na hun periode van begeleid rijden, rond de 35% minder bij ongevallen betrokken te zijn dan hun leeftijdsgenoten die een traditionele rijopleiding hadden genoten. Het aantal verkeersovertredingen ging ook met 20% omlaag. In veel landen is begeleid rijden mogelijk zoals in Zweden, Noorwegen, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. In landen als de Verenigde Staten, Australië en Nieuw Zeeland is begeleid rijden onderdeel van het getrapte rijbewijs.

Is begeleid 2toDrive wel veilig?

De coach is inderdaad geen professioneel opgeleide instructeur en de auto heeft geen dubbele bediening. Uit onderzoek in Zweden bleek dat het aantal ongevallen per persoon in deze periode 33x zo klein is dan wanneer er zelfstandig wordt gereden na het behalen van het rijbewijs. Gecorrigeerd naar het aantal kilometers is het risico op een ongeval per kilometer ongeveer 10x zo laag bij begeleid rijden. Beginnende automobilisten die begeleid gaan rijden hoeven in Zweden nog geen basis rijopleiding gevolgd te hebben, in tegenstelling tot in Nederland.

Wanneer mag je de begeleiderspas aanvragen?

De begeleiderspas mag je aanvragen zodra je 16,5 jaar bent. Voordat je deze aanvraagt, moeten je coaches zich al hebben aangemeld bij de RDW (opent in nieuw venster). Om de begeleiderspas aan te vragen hoef je je praktijkexamen nog niet gehaald te hebben. Het is zelfs niet nodig om al met de rijlessen gestart te zijn. Je kunt de begeleiderspas aanvragen bij de RDW (opent in nieuw venster). De RDW brengt € 35 euro in rekening voor de pas.

Is het mogelijk de coaches op de begeleiderspas aan te passen?

Dat is alleen mogelijk door een geheel nieuwe begeleiderspas aan te vragen. De oude pas wordt daarmee ongeldig. Voor de nieuwe pas wordt door het RDW € 35 euro in rekening gebracht.

Wat te doen als je je begeleiderspas verliest?

Via de 2toDrive website kun je een nieuwe begeleiderspas aanvragen. Totdat je deze pas hebt ontvangen mag je niet met je coach de weg op!

Mag je met het 2toDrive rijbewijs ook rijden op een brommer of scooter?

Met het 2toDrive rijbewijs pak je het rijbewijs AM mee waardoor je inderdaad brommer en scooter mag rijden, natuurlijk zonder coach.

Mag je met het 2toDrive rijbewijs ook rijden op een trekker?

Nee, dat mag niet, je hebt hiervoor een trekkercertificaat nodig. Zodra je 18 bent mag je wel trekker rijden, daar heb je geen rijbewijs voor nodig.

Mag je met het 2toDrive rijbewijs ook rijden in het buitenland?

Nee. Er is in Europa afgesproken dat je pas vanaf je 18e een rijbewijs mag halen. Landen mogen hier van afwijken en in eigen land eerder rijbewijzen afgeven. Deze zijn dan alleen geldig in dat land.

Aan welke eisen moet de coach voldoen?

 • de coach is minimaal 5 jaar in het bezit van rijbewijs B (personenauto)
 • de coach is minimaal 27 jaar oud zijn;
 • de coach mag in het verleden geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
 • de coach mag in het verleden geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
 • de coach mag in het verleden geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid opgelegd hebben gekregen door het CBR;
 • de coach mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
 • de coach moet een geldig rijbewijs kunnen tonen;
 • de coach beschikt over zijn DigiD en zijn BSN nummer

Waar is meer te vinden over 2toDrive?

Alle informatie over 2toDrive kun je vinden op www.2todrive.nl. Deze website heeft een deel gericht op de jongeren en een deel gericht op de coaches. Daarnaast heeft het  CBR heeft een brochure over 2toDrive. Uitgebreide onderzoeksresultaten staan onder meer in het rapport “begeleid rijden” (oktober 2012) van de SWOV.

[social_share/]

Hit Counter provided by orange county plumbing