LesPlan Rijopleiding In Stappen (RIS)

 
Rijles in Stappen
De Rijopleiding In Stappen is een initiatief van ROVG, BOVAG KNMV, CBR Regio Oost, Rijschool V.O.N en een aantal andere rijscholen in Nijmegen en Arnhem. In 1999 als experiment gestart en omdat de resultaten bijzonder goed waren is, volgde in 2001 een proef met ruim 100 cursisten: 83% slaagde de eerste keer. Bij een volgende proef in 2002 en 2003 slaagde 75% van de 557 examenkandidaten in een keer. Bij de aan de tests deelnemende rijscholen haalde ongeveer 50% van de deelnemers het rijexamen in een keer met ‘gewone’ lessen.

LesPlan

Met de LesPlan opleidingsmethode wordt je rijopleiding geheel op maat toegesneden aansluitend op jouw aanleg en kwaliteiten. We beginnen met vier keer twee uur rijles. Hierbij wordt, aan de hand van een vast schema, gekeken naar je aanleg, leersnelheid en eventuele ervaring. Op basis van het resultaat kan een goede inschatting worden gemaakt om je rijbewijs in een keer te halen.

Rijopleiding in Stappen

Met de de Rijopleiding in Stappen (RIS) werk je heel gestructureerd stap voor stap aan je rijvaardigheid. Je gaat een stap verder zodra je de voorgaande voldoende beheerst. Tijdens de lessen wordt gewerkt met zgn. handelingsscripts. Een voorbeeld hiervan is: “kijk tweehonderd meter vooruit, blik niet fixeren, kijk binnenspiegel, kijk voor de auto, kijk buitenspiegel(s)”. Een beginnende cursist past dit script toe in eenvoudige situaties maar naarmate cursist vordert zal hij ditzelfde script ook in moeilijker situaties leren gebruiken. De vorderingen van de leerling worden systematisch bijgehouden op een opleidingskaart.

Leerdoelen

De rijopleiding is onderverdeeld in vier modules welke worden afgesloten met een toets. Er wordt pas met een nieuwe module begonnen als uit een toets is gebleken dat men de leerdoelen van de voorgaande module beheerst. De modules 1 en 2 worden gezamelijk door een andere rijinstructeur getoetst. Module 3 wordt door een RIS examinator van het CBR getoetst – met deze toets kan vrijstelling worden verdiend voor de bijzondere verrichtingen van het rijexamen. In deze toets komen de onderdelen ‘zelfstandig rijden’ en ‘zelfreflectie’ aan de orde. De toets biedt je daarnaast de mogelijkheid om te wennen aan de CBR examensituatie waarbij de examinator je ook tips zal geven ter verbetering. Module 4 wordt getoetst met het RIS praktijkexamen bij het CBR – dit is het feitelijke rijexamen.

module 1voertuigbediening en voertuigbeheersing
module 2beheersing van eenvoudige verkeersmanouvres en verkeerssituaties
module 3complexe voertuigbediening, en beheersing van complexe verkeersmanoeuvres en verkeerssituaties
module 4veilige en verantwoorde verkeersdeelname

Let op: Als je de Rijopleiding In Stappen wilt volgen, geef dit dan aan bij de aanmelding!

Theorie

Het LesPlan pakket omvat naast praktijk ook theorielessen en een theorie examen bij het CBR. De theorielessen volg je online met I theorie. Een virtuele coach begeleid je stap voor stap door de theorie met veel praktijk voorbeelden en filmpjes. Tussendoor maak je toetsen. Meer informatie over onze theorie methode kun je hier vinden.

 

Kenmerken

 • Hoger slagingspercentage
 • Hoge kwaliteit van de opleiding
 • Nadrukkelijk aandacht voor veilig rijden, energie-zuinig rijden, anticipatie, gevaarherkenning, besliste besluitvaardigheid etc.
 • Stap voor stap aanpak
 • Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer
 • Inzicht in vorderingen via de leerlingenkaart
 • RIS werkboek waar je zelf uit zal moeten studeren: huiswerk!
 • De opleiding omvat het RIS werkboek waaruit de cursist zelf zal moeten studeren
 • De rijopleiding in stappen kost 20 euro meer dan het lesplan pakket, zie bij prijzen.

Online theorieles, theorie examen, RIS werkboek, tussentijdse toets CBR en praktijk examen zijn bij de groepsprijs inbegrepen. Mocht je het eerste praktijkexamen niet halen, dan betalen wij voor jou het eerste herexamen. De lessen voor het herexamen betaal je zelf. Heb je al een theorie certificaat, dan krijg je een korting.

De kans van slagen bij het Lesplan RIS is groot:

 • 80% geslaagden bij het eerste theorie-examen
 • 60% geslaagden bij het eerste praktijk-examen (Landelijk 42%)

 

 

[social_share/]

Hit Counter provided by orange county plumbing